söndag, februari 25, 2007

Första sexårskalaset

är avklarat här hemma....
I går var det kalas med dagiskompisarna, en vecka i förskott. Mathilda fyller ju inte förrän på fredag, men nästa helg blir det släktkalas och det är så skönt att dela upp firandet på två helger.

Vi var rädda att vi skulle behöva ställa in, då vi blev hemringda i fredags för att hämta Melker. Det har gått någon form av magsjuka på dagis och nu hade Melker bajsat löst... Jag blev jättelessen när dom ringde, kändes så tråkigt om vi skulle behöva ställa in... Vi förberedde Mickes föräldrar på att Micke skulle komma över med Melker om han inte blev värre. Väl hemma så var det hur lugnt som helst med Melker. Han bajsade en gång till under kvällen, men sen inget mera. Så vi valde att köra på, de vi hade pratat med tyckte det var lugnt och iom att alla barnen kommer från samma dagis så kändes det okej.

Mathilda var rätt prillig på förmiddagen och frågade om och om igen om hur länge det var kvar till kalaset. Hon har varit så duktig och fixat och donat med förberedelserna. Hon har suttit och gjort ordning alla godispåsar, skrivit namn på och sorterat upp allt godis så att alla fick exakt likadana saker. Hon bestämde var påsarna skulle placeras (vi hade skattjakt), och satte ut kryssen på kartorna och skrev alla namn på. Hon skötte all dukning och la upp fikabröden på tallrikarna och så dekorerade hon tårtan själv. Skruttan!

När gästerna började komma blev hon lite blyg och ville inte ta emot dem, hon smet in i vardagsrummet. Men efter en liten stund blev det fullt röj.. Barnen sprang upp på övervåningen, och varefter det kom fler barn så försvann dom dit upp. 12 barn var det som kom, så totalt var det alltså 14 barn. 2 av gästerna var småsyskon som var medbjudna, dom är ju även dagiskompisar till Melker så det blev ett litet minikalas för dem...

Efter ungefär en halvtimmes lek så var det dax för presentöppning. På några kalas vi varit så har dom lekt presentleken, och den ville Mathilda oxå ha. Alla barnen sätter sig i en ring med sina presenter i knät. Mathilda har en flaska som hon ska snurra, och den flaskan pekar på när den stannar får ge sitt paket och sedan öppnas det i lugn och ro. En ganska kul lek med mycket skratt och bus.. Kul att paketen öppnas ett och ett så hinner man med att se vad som finns i. Annars brukar det mest bli ett vilt uppslitande.... Det var mycket pysselsaker och lite dockor (Polly Pocket och Barbie) som gömde sig i paketen.

Efter det var det fikadax. Jag älskar vårt nya hus, vårt stora vardagsrum och vårt stora bord!!! Vi fick lätt som en plätt plats med alla barn och de föräldrar som stannade kvar. Det var tre mammor och en mormor som stannade kvar.

Precis som vanligt har man ju alltid för mycket fika... Det kändes så lite innan, men men...
När dom fikat färdigt så sprang dom flesta upp i rummen igen, några stannade kvar nere och lekte. Tiden gick otroligt fort och plötsligt så var klockan kvart i fyra, och vi hade sagt att vi slutar runt fyra-tiden. Det var dax att förbereda skattjakten. Alla barnen fick gå upp med Micke, medan jag stannade nere och gömde godispåsarna. Sen gick jag upp med kartorna och Mathilda fick läsa upp namnen och dela ut kartorna. Var lite orolig för att det skulle bli kaos ner för trappan, men det gick lugnt och stilla och vi delade inte ut någon ny karta förrän den som gick i trappan kommit ner. Det hela blev lyckat förutom en liten miss... Men det löste sig :)

Vid det här laget hade föräldrarna börjat komma och hämta sina barn och Mathilda hade smugit in med ett barn i köket för att leka med Polly Pocket...

När vi pustat ut en stund och plockat undan i köket så gjorde vi gipsfigurer!

På kvällen kollade vi in schlagern... Rätt låtar vann!

onsdag, februari 21, 2007

Sjuka barn

I söndags blev Melker förkyld och småfebrig, så Micke var hemma med honom i måndags och jag var hemma med honom i går. Han kändes rätt okej, och planen var att han skulle gå till dagis i dag.

I går var Mathilda bara på dagis en snabbis. Hon ville vara med och åka skridskor, som sen blev ändrat till stjärtlappsåkning då det kommit en massa ny härlig snö! Vi lämnade henne vid nio och hämtade sen vid kvart i elva, strax före lunchen.

När vi kom hem så somnade Melker nästan med en gång, och jag och Mathilda satte igång att baka. Det blev kärleksmums, päronsnitt och misslyckade bullar... Jag pajjade jästen med för varmt degspad antagligen. Pucko!

Det var full fart hela eftermiddagen och som sagt, planen var att det skulle bli dagis för dem båda idag. När Mathilda la sig strax efter åtta så sa hon att hon hade ont i halsen, och så sa hon att hon inte ville gå på dansen. Jag blev lite irriterad och trodde inte riktigt på henne....

Jag skulle gå och lägga mig strax efter tio, och möts då av kräklukt från Mathildas rum... Mathilda ligger och sover med hela huvudet, ansiktet och håret ingeggat med spyor... Fy fan så äckligt det var! Jag försökte få upp henne, men då gnuggade hon bara runt ännu mera. Vi fick lyfta in henne i duschen och duscha henne... Det tog tid att få ut alla spaghettistrån och korvbitar hur håret.. BLÄ! När hon kvicknat till så säger hon; Vad var det jag sa? Jag sa ju att jag var sjuk... Fick då lite dåligt samvete....

Hon fick sova i vår säng sen. Hon kräktes två gånger till, men då hann jag med att slita fram hinken så det gick hyfsat bra. Tror hon kräktes sista gången vid 0:30 och sen har det varit lugnt. Undrar om det var magsjuka, eller vad det nu var?!

I dag har dom lekt och gosat.. Gullungar! Vid två tillfällen har Melker stoppat mig och sagt BORT då han ville leka i fred med Mathilda.. Kul!

I morrn blir Micke hemma med dem. Jag vill vara noggrann och hålla 48-timmarsregeln... Blev lite sur när jag hörde på dagis imorse att de var barn som kräkts i går som kommit till dagis i dag. Varför kan man inte hålla barnen hemma en dag då? Hoppas nu bara att ingen annan blir sjuk... Skulle vara så typiskt när vi har barnkalas i helgen....

lördag, februari 17, 2007

Veckan som gått

Ännu en vecka har sprungit iväg... Har fortfarande haft mycket på jobbet, men nu känns det lite bättre. Fast jag kommer att ha att göra i vår... helt klart! Ingen dötid precis....

I onsdags satt jag hemma och jobbade som vanligt på onsdagar. Mitt på dan gick jag in en sväng på nätet och fick en chock.. Johanna Sällström har dött!
Jag har nog sett de flesta filmer hon medverkat i och jag tyckte verkligen om henne! Hon var lika gammal som mig, och har en dotter som är ett år yngre än Mathilda. Jag antar att det var det som gjorde att jag blev så fruktansvärt berörd. Jag kände mig så sorgsen hela eftermiddagen sen... Jag hoppas att hon mår bättre där på andra sidan!

Precis när jag skulle åka och hämta i onsdags så ringde de från dagis och talade om att Mathilda var hängig. Jag var ju ändå på väg att hämta för att vi skulle ju åka på dansen. När jag kom till dagis så var Mathilda kvar inne och kom till mig med hängande huvud.. Hon verkade inte vara sjuk, utan det var nog något annat som spelade in. Hon ville troligtvis hellre åka direkt hem än att åka på dansen så vi bestämde oss för att skippa dansen och då sken hon upp igen. Hon brukar ju tycka det är superkul med dansen, men nu tror jag att det var en annan sak som drog oxå.. Hon visste att det troligtvis låg ett nytt spel i brevlådan och väntade. Morgonen efter fick jag fram att det var vid mellis som hon hade blivit "hängig". Hon fick hårdmacka fastän hon inte ville ha det...

Känns inget bra om hon luras och säger att hon är sjuk, men det har väl alla gjort nån gång... I bland orkar man helt enkelt inte, och vill bara åka hem i stället och visst är väl det okej :)

I går hade vi besök av Familjen Svalefors från Enköping. Jättetrevligt! Det var länge sen vi träffades nu... Hade en trevlig eftermiddag och kväll och barnen lekte hur bra som helst tillsammans trots att vi inte träffats på så länge. Skoj!

I dag hade vi tänkt åka på ridning, men Mathilda blev inbjuden på fest hos Anton och föredrog det. Det var Mathilda och Anton och en kille till från dagis.. Dom hade haft det jätteskoj och Mathilda ville inte alls åka hem efter fyra timmar... Hon ville leka mera...

Nu vaknade Melker med en elak hosta... Hmm, hoppas det inte blir värre!

lördag, februari 10, 2007

Teckning

Jag fick en teckning av Mathilda i går, och undrar hur jag ska tolka den...

Hon hade ritat mig liggandes i en skattkista (!) och så Mathilda som gråtande präst brevid. I mitten av bilden var det en gravsten där hon skrivit "Mamma den nionde mars".

Vad säger man? Hon tänker förmodligen mycket på döden...

Melker surläpp

Melker blev lite sur för att han inte fick låna kameran....

Ridning

I dag var det äntligen dags för ridning för Mathildas del.
Det vi hade anmält oss till kallas för ponnypromenad. Vi samlades först i stallet för upprop, det var Mathilda och två barn till som skulle rida idag. Tjejen som höll i det frågade barnen om det var nån särskild häst som dom ville ha, och Mathilda sa genast att hon ville ha Barbie. Vi hade varit och spanat in hästarna innan, och jag antar att hon fastnade för namnet till att börja med... Det var shettisar allihopa. Söta!

Hästarna blev sadlade och sen fick vi gå ut med hästarna. Mathilda blev lite irriterad på mig för att jag hjälpte henne att hålla i hästen, hon kunde minsann själv. Vi gick ut på volten och där fick dom hoppa upp. Sen gick vi en ca 30 minuter lång promenad i skogen. Mathilda tyckte det var urkul!

När vi kom tillbaka så gick vi in i ridhuset och där fick dom som ville prova på att trava. Mathilda ville, och tyckte även det var urkul. Hon skrattade så hon tjöt! Hon hade ju sina vinterbyxor på sig och dom var inte helt lämpade för att sitta i en sadel.. Det var rätt halt så hon höll på att glida ur sadeln... Men hon bara skrattade. Ville genast trava ett varv till. Skoj!

Efter att vi avslutat ridningen så fick mamma absolut inte leda hästen, det skulle hon göra själv. Skruttan!
Väl inne i stallet igen så fick hon hjälpa till att sadla av, och sen borsta hästen lite. Hon var helnöjd med sitt ridpremiär och det blir ridning nästa vecka igen.

Skoj med en aktivitet som bara hon och jag gör tillsammans!


Precis uppkommen på hästryggen


Här har Mathilda precis travat ett varv


Helnöjd tjej


Mamma, jag kan själv. Det är lugnt!


Avslutade med att borsta

Önskelistor

Födelsedagarna närmar sig för barnen... Om bara två veckor är det dax för Mathildas barnkalas. Blir nog till att baka lite nästa helg....

Här är önskelistorna. Barnens rum är överfyllda av leksaker nu, och vi önskar därför inte särskilt mycket av den varan....

fredag, februari 09, 2007

Mamma och pappa passar så bra ihop....

I dag i bilen på väg hem från Eurostop så talar Mathilda om för oss att vi passar så bra ihop.
- Varför då?
- Jo, för att mamma är ju så bra på att jobba vid datorn och pappa är bra på att ställa saker på hyllor. Och så lagar pappa så goda pannkakor och mamma gör så goda fiskpinnar...

*fnissar*
Vilken mästerkock jag måste vara i hennes ögon...

Veckan har varit full av jobb, och i torsdags morse hade jag stressont i magen. Inte bra! Jag bestämde mig för att skita i om jobbet inte blev klart i tid, det är inte värt att stressa ihjäl sig.... Efter det bestlutet kändes det bättre! Deadline var i dag klockan 16:30 - och jag är inte klar. Men jag tänker inte må dåligt över det, det är viktigare att kvaliteten blir bra anser jag...

Mathilda har i veckan bytt kärlek... Den här veckan har hon och Victor varit kära i varandra. Dom har tydligen varit jättesöta med varandra på dagis hela veckan.. Gulligt! I går fick Mathilda följa med Victor hem från dagis, men det hade blivit lite småtjafsigt. Så Mathilda hade tyckt det var roligare att leka med Victors lillesyster. När hon kom hem frågade jag hur hon haft det, och då sa hon att hon aldrig mer skulle leka med Victor.
- Varför då frågade jag
- Jo, för han hade inga kul leksaker, bara en massa bilar och sånt.
- Jaha, och vad ville du leka med då?
- Barbie

Så idag är hon återigen kär i den gamla kärleken Anton.
Sånt är livet!

I morrn ska vi iväg på ridning för första gången! Jättekul!

Melker har fått en ny ovana... Nu sover han iofs så gott som hela nätterna. Vaknar han så somnar han snabbt om - men sen har han bestämt sig att det passar bra att gå upp runt 05:20 typ.. Underbart! I går var han så trött på dagis, så han somnade mitt i lunchen...
Hur får man honom att sova längre???