lördag, september 06, 2008

Jultidningar, mammabesök i skolan och skoldiscopremiär

I onsdags fick Mathilda hem sin allra första jultidningskatalog i brevlådan. Det var alltså fritt fram att börja sälja jultidningar nu om man vill ... Jag är gammal jultidningssäljare och lovade Mathilda att hänga på henne om hon ville sälja - det ville hon.

Så i torsdags efter jobb, skola & dagis så gick vi en sväng. Jag hade talat om för Mathilda att jag bara gick med, men höll mig i bakgrunden och kunde hjälpa till om det behövdes - men ringa på och sköta snacket fick hon fixa själv. Det var enormt kul att se hur hon växte med uppgiften! På ett ställe gick hon med in och satte sig i soffan och pratade i ca en kvart med frun i huset. Fick mycket sålt där :)

I fredags så var det dax för mig att vara med i skolan. Jag hade väl tänkt att vara med lite längre in i terminen, men Mathilda ville så gärna så hur kunde jag säga nej? Man får väl passa på att njuta och vara glad och lycklig över att ens barn är stolta och glada över sina föräldrar? Om ett par år får man väl knappt visa sig på skolan... då är man väl pinsam?

På fredagarna startar dom med Idrott. Det blev utegympa, trots det trista vädret. Regnet hängde i luften.. Men vi höll till i skogen, så det kändes okej. Som uppvärmning skulle dom springa/jogga/lunka "Blå spåret". Ingen hit enligt Mathilda... men det är bra träning!
Efter det så var det en lek som kallades "Monster", en form av smyg-kurragömma. Rätt skoj och spännande att sitta där bakom en stubb och smyga, fast om det kändes så mycket som gympa vete sjutton?! Vips så var det dax att gå in och duscha...

Efter dusch och ombyte så gick vi tillbaka till klassrummet för att ha lektion. Först en stunds fritt arbete och sen fick tvåorna och treorna läsa upp "Fredagssagan". Efter det var det dagens första rast. Mathilda hoppade hopprep tillsammans med E&V.

Efter rasten hade dom något som kallas för "Dagens stjärna". Den som blivit dragit stjärnan får bestämma vad som ska göras, och i dag var det E som valde charader på temat djur. Barnen fick två och två dra en lapp, och sen låta de andra gissa. Mathilda skulle vara en apa :)
Sen var det arbetstid igen, i typ 40 minuter. Mathilda hann med att jobba lite med matte i Gula Slingerbulten och lite svenska i "Jag kan läsa och skriva". Mathilda var inne på bokstaven Q och hade fastnat på sagan, så jag hjälpte henne med lite idéer. Det fick bli en saga om Quintus som åt Quiche och Quinoa...

Strax innan elva var det lunchdax. Fick någon tacoröra och pitabröd.. Ingen kulinarisk upplevelse precis... På lunchrasten gick vi upp i skogen tillsammans med E och lekte där. Mysigt!

Efter lunchrasten var det först städning av bänkarna och sen fria timmen. Mathilda valde först att läsa och sen ritade hon en stund innan det var hemgång. Klockan ett var skolan slut för dagen och när de andra gick över till fritids så gick vi hem. Skönt!

Vi gick en sväng med jultidningarna, men det var inte någon alls som ville köpa så Mathilda tappade lusten rätt fort. Jag hade tappat den redan innan vi gick ut, så jag var glad när vi återvände hemåt...

Vi hann hem och fika en stund innan det var dax att hämta Melker. Vi gick ner och hämtade honom, och precis när vi skulle gå från dagis så öppnade sig himlen. Surt! Vi var rätt dyngsura när vi kom hem....

Strax innan sex på kvällen återvände jag och Mathilda till skolan igen. Det var dax för hennes allra första skoldisco! Tidigare på eftermiddagen var Mathilda väldigt kaxig och skulle helst gå själv både till discot och hem från discot. Det fick hon dock inte.. Jag sa att jag kunde lämna henne en bit ifrån om hon ville, och det ville hon först... Men när vi närmade sig så blev det väldigt pirrigt och mamma skulle följa med fram till kön. När vi kom fram var det inga av hennes kompisar där, och Mathilda ville vända hemåt igen. Jag övertalade henne att stanna kvar, och lovade att stanna kvar utanför om hon ville det.

När vi sen fick gå in så var hon otroligt pirrig, och fumlade fram pengarna. 15 kronor var inträdet. När vi hade betalat så ville hon inte gå in... Trots att det började komma lite kompisar som travade in, och försökte få henne med sig. Jag såg efter en stund en annan mamma stå inne i matsalen där discot var, så då tänkte jag att går med in oxå. Trodde först inte att det var okej med föräldrar därinne... Vi ställde oss vid dom, och Mathilda som tyckte ljudet var för högt stod och höll för öronen och tittade en lång stund... Kompisarna kom fram och pratade, men Mathilda vågade inte gå ifrån mig... Det tog väl ungefär en halvtimme innan hon vågade släppa loss... Sen hade hon jätteskoj! Dansade mycket med Gustav - men inte när det var tryckare, då dansade hon med Emma i stället... Dom var ju för söta! Det allra mest spännande var väl att få gå och köpa läsk, chips & godis alldeles själva... och när jag frågade Mathilda i efterhand fick jag bekräftat att det var det bästa :)

Efter två timmar var dom flesta barnen rätt slitna och mosiga. Vi gick strax innan det slutade.. När vi kom hem fick Mathilda sitta och varva ned en stund innan det var sängdax. Jag la mig samtidigt med henne - redan klockan halv tio en fredagkväll. Skönt!!!

3 kommentarer:

Sabina sa...

Ja du det berömda skoldiscot, A missade det då vi var och firade på grekens, Tyvärr. Men jag erbjöd honom att fråga morfar om han kunde gå med till discot ist för att sen hämta men A ville följa med ut och äta ist.

Låter som en rätt så lyckade helg, kul att hon redan nu vågar sälja jultidningar, vet inte om mina grabbar skulle våga göra det=)

Ha en bra Söndag.

*Kramkram*

Anonym sa...

Vad kul att hon vågade släppa loss o dansa sen. :o)
Lät som en intensiv dag med skolbesök o försäljning..
hon kommer nog bli en riktig säljare den donnan :o)

Kram Fia F

Sandra sa...

Sabina:
Aha... tänk jag tyckte jag såg A där... Då måste jag sett fel!

Grekens, är det i Knivsta? Har hört så många som pratat om det - men aldrig varit där själv..

Jupps, jag är imponerad över att hon vågar gå och ringa på själv! Det var villkoret... jag går med men stannar ute på gatan. Fast den elaka mamman tyckte att det räckte efter två dagars jobb, så nu säljer hon bara till vänner och bekanta som vill ha besök :)

Fia:
Ja, brås hon på mig så blir hon säkert det :) Jag sålde alltid jultidningar, delade ut reklam, sålde frallor som lämnades på dörren på lördagsmorgnarna och sånt...

*kram*