lördag, september 08, 2012

Berlin

Nu är det ju en hel vecka sen vi kom hem från Berlin, men jag har inte hunnit med att blogga om det än.. Bilder la jag ju upp en hel massa på Instagram & Facebook när vi var där - så dom skippar jag nu..

På måndagen var vi lite rastlösa här hemma och åkte därför upp till Arlanda i väldigt god tid. Vi tog bussen upp och var där strax innan tre, och planet skulle gå halv sex. Så vi hade mycket tid att spendera på flygplatsen.. Vi handlade och fikade och kikade i affärer. Skönt att inte stressa!

Flygningen ner till Berlin tar bara en och en halv timme. Så man hinner inte mycket mer än dricka sitt kaffe ungefär..

När vi var framme i Berlin och hade fått våra väskor, så gick vi ut och löste biljetter till bussen. Åkte buss en kort bit och sen bytte vi till tunnelbana. Dottern var mycket orolig för att vi inte skulle hitta rätt och gå vilse.. men jag lugnade henne med att vi varit här förut och att vi minsann hade koll. På tunnelbanan fick jag plötsligt den där känslan av att jag kanske inte alls hade full koll på vilken station vi skulle gå av vid.. Äsch, vi chansar tänkte jag... och så gick vi av vid fel station...

Men det är ju ingen större fara, det är inte så värst långt att gå till deras gata..
- Japp, där ligger affären. (Hmm.. låg inte den på en gavel? Jag minns nog fel...)
- Och där ligger bageriet. Då är vi rätt! (Men.. låg inte bageriet granne med ett tvätteri? Jag minns nog fel..)
- Japp, här är gatan dom bor på.. (tror jag...)
- Vilken port var det nu? Jag känner inte riktigt igen mig.
- Jo, här är det. Jag är helt säker, säger Melker. (Jag är inte riktigt lika säker..)
Vad konstigt att nyckeln funkade i den porten som kändes minst bekant. Men trapphuset känns helt obekant..

Jag blir till slut tvungen att ringa upp Mariannes syster (Marianne var ju i USA och jag hade ingen koll på vad klockan var där och så vidare..) för att fråga om adressen...

Vi var några gator för långt bort.. så när sen det rätta bageriet och den rätta affären dök upp så kändes det helt bekant.. och även gatan kände jag ju igen direkt. Det var en liten utmaning att hålla sig lugn och sansad :)

Vi lämnade in väskorna och funderade lite hur vi skulle göra med mat. Barnen önskade Pizza Hut, och närmsta som jag hittade låg vid Potsdamer Platz så vi begav oss i väg dit. Blev en sen middag - men gott var det!

Väl tillbaka i lägenheten la vi oss rätt snabbt. Även om det inte var en lång resa till Berlin, så tar det ju alltid på krafterna att resa.

Vår första dag i Berlin var vi ensamma, och då hade vi bestämt oss för att gå på Berlin Zoo. Det tar ungefär 20 minuter att promenera från lägenheten till Zoo't. När vi kom fram så fick vi stå i en kö en stund för att komma in. Varmt och svettigt var det... men väl inne på zoo't kändes det lite behagligare. Tycker det är så häftigt att först är man mitt inne i storstan - och så passerar man grindarna in till zoot och är inne i en grön härlig oas.

Det är ett väldigt stort zoo, och rätt svårt att orientera sig i. Det fanns inget naturligt stråk att gå, så man fick gå lite fram och tillbaka. Gissar att det hade varit väl investerade pengar att köpa "guiden" för att planera sin dag..  Min två favoriter för dagen blev pandan och flodhästarna!

Efter zoo-besöket så tog vi en snabbfika på Starbucks för att orka med en stund i Legobutiken och sen promenaden hem.

Vi åt pasta carbonara hemma till middag och hade en skön myskväll tillsammans. Härlig dag!

På onsdagsmorgonen kom Amerika-resenärerna hem. Dom var rätt trötta och sega efter resan, och
Marianne & Tiger stannade hemma den dagen - och Melker stannade kvar med dem.

Micke, Mathilda och jag stack ut på äventyr. Vi gick runt och tittade en hel del och så gick vi på ett Anne Frank-museum. Mathilda har läst en bok om henne, och det är otroligt hur mycket om henne som har satt sig i Mathildas minne. Hon gick runt där på muséet och visade mig vad dom olika människorna i Anne Franks närhet hette och vilka dom var, och vad som hände med dem osv..

När vi skulle gå längs med Under den Linden så var det dåligt kvar med ork i Mathildas ben, så hon och jag tog en cykeltaxi upp till Brandenburger Tor. Kul grej att åka cykeltaxi :)

Oj.. nu har det gått ännu fler veckor sen vi kom hem, och jag har inte hunnit skriva färdigt..
Nu blir det bara kortfattat resten av inlägget...

På torsdagen var vi på Madame Tussauds och sen var vi i en rolig lekpark en stund. Tyvärr började det regna som sjutton, så det blev en blöt promenad hemåt..

På fredagen gick vi längs East Side Gallery. Lite skillnad i vädret sen vi var där förra gången.. då var det kallt som sjutton, och den här gången var det varmt och skönt. Vi stannade till på en strandbar längs med floden. Mysigt!

Åkte vidare till Potsdamer där vi gick lite i affärer innan vi gick och åt på Tony Romas. Så himla gott!

Lördagen var vår sista dag, och då åkte vi tillbaka till Tussauds för Melker ville köpa en docka där.. Lite snabbshopping i Potsdamer hann vi med oxå.

Tillbaka i lägenheten åt vi äntligen den omtalade kebaben. Så himla god!
På eftermiddagen var det dags att åka hemåt. Mycket nöjda efter våra dagar i Berlin!

Inga kommentarer: