söndag, september 16, 2007

Kreta-resan

Torsdag 6:e september
Vi vaknade redan runt fem, en halvtimme före väckarklockan satte igång, så vi hade gott om tid på oss. Gick upp och duschade och började förbereda frukost innan vi väckte barnen. Mathilda vaknade på en halv sekund, och var alldeles nipprig över att det var dagen D i dag. Hon försökte väcka Melker och berätta om vilken dag det var, men han var inte lika lyrisk... Det tog en stund för honom att bli på humör..

Vi åt frukost, klädde oss och packade in väskorna och oss i bilen och gav oss av. Åkte hem till mamma & pappa och mötte upp dem samt Sandra & Nicklas som skulle skjutsa upp m&p och sen ta med sig vår bil hem från Arlanda. Nicklas skulle passa på och serva bilen medan vi var på semester.

På Arlanda checkade vi in våra väskor, hämtade ut pengar, och passerade säkerhetskontrollen. Allt gick snabbt och smidigt, och vi gick in i caféet och köpte lite fika. Konstaterade att det var hutlöst dyrt..

Vi hann även med en snabb vända i TaxFreen innan det var dags att gå ombord. Det varnades för förseningar på grund av något tekniskt fel, och det kändes väl sådär. Tack och lov så var det nåt problem som löstes så det blev inga förseningar, så vi gick ombord i tid.

Även denna resa hade vi förbokat platser så att vi sitter alla fyra på en rad, med en vägg framför oss. Då har man extra benutrymme och man kan sprida ut sig mera.. Det blir lite enklare och bekvämare så när man reser med barn tycker jag. Även mamma och pappa hade förbokat, så de hade platserna intill oss. Även dom har gott om plats framför sig, så barnen har ännu mer ytor att röra sig på. Perfekt!

Planet blev lite försenat ändå, vi fick stå och vänta på tankbilen en stund så vi kom väl i väg ungefär 20 minuter senare än planerat. Flygningen gick bra, även om barnen blev lite rastlösa och gnälliga mot slutet av den 3,5 timmar långa flygningen. Mathilda fick ont i öronen under landningen och Melker somnade...


Melker äter äpple och skrattar åt mormor som leker med hans bilar


Mathilda leker med sina dockor

När vi landade på Kreta såg vädret inte sådär jättelockande ut. Det var molnigt och det var inte nån speciell hetta som slog emot oss när vi klev av planet. Kändes lite oroväckande... Vi gick in och ställde oss för att vänta på väskorna. Micke gick i väg och satte sig med Melker, som han hade burit av planet sovandes.

Det tog inte så värst lång tid att få väskorna, men att få vagnen tog desto längre tid. Vi var ett helt gäng med småbarnsfamiljer som otåligt stod och väntade, men inget verkade hända. Bandet slutade rulla och vi blev mer och mer fundersamma på vad som hänt med vagnarna. Pappa gick och frågade en anställd om vagnarna skulle komma nån annanstans, men nejdå, det var bara att vänta så skulle dom komma.
Sen började det pratas om att vagnarna skulle hämtas utanför, så Micke gick ut och kollade. Inga vagnar fanns där och Ving-personalen sa åt oss att gå in och vänta. Efter en timme fick vi höra att vagnarna stod utanför flygplatsen, så vi fick traska till sidan av flygplatsen och ta våra vagnar där. Alla var ruggigt irriterade och griniga vid det laget...


Melker sover i Mickes famn

När vi sen skulle hoppa på bussarna så var det lite oklart med vilken buss som gällde, och vi fick olika bud om vilken buss vi skulle med. Vi fick i alla fall inte åka med samma som m&p. Vi hoppade till slut på en buss, och hann inte ens sätta oss förrän den rivstartade iväg...

Vi visste ju sen innan att bussresan var lång och jobbig, men vi hade nog inte riktigt tänkt oss att den skulle vara så lång och jobbig... Det var kringliga vägar och varmt och svettigt. Iofs var det väldigt fin utsikt, men det hjälpte inte så mycket... Efter ungefär en timme pausade vi, och då köptes det glass. När vi sen åkte igen blev det ännu kringligare vägar och Melker blev åksjuk.. Kräktes tre gånger... Inte kul alls! Första gången var jag ju helt oförberedd och både jag och Melker blev totalt nerkräkta...

Vi kom fram till hotellet vid sextiden och då var man alldeles matt, så matt att vi glömde kvar ett par hörlurar på bussen insåg vi senare. Surt!
Jag kände genast att nu måste vi få en otroligt bra vecka om det skulle ha en chans att väga upp den otroligt jobbiga resan...

Vi bodde i huvudbyggnaden Apollon, och fick rum på högsta våningen. Först kändes det lite sådär, men när vi kom in i rummet och såg vår fantastiska utsikt så ändrade jag mig :) Jag visste ju att det skulle vara havsutsikt, men att det skulle vara sån fantastiks havsutsikt hade jag faktiskt inte räknat med. Rummet var fint och lagom stort, och vi hade en stor balkong med väldigt skyddat och lugnt läge.

Vi slet fram badkläderna och gick ner och badade, vi hann med snabbad i både poolerna och havet. Havet var underbart och vi blev glatt överraskade när även barnen badade och gillade det. Mathilda har alltid vägrat bada i saltvatten innan, men nu tyckte hon det var jätteskoj - framförallt med vågorna! Vattnet i havet var jättevarmt, men poolerna var rätt kalla...

Kvällens middag intogs på La Tasca, Souvlaki åt jag. Sen stupade vi i säng..

Fredag 7:e september
Micke, Mathilda och jag vaknade runt halv nio medan Melker sov vidare så Mathilda och jag passade på att gå ner och handla frukost. När vi kom tillbaka sov Melker fortfarande så vi hann påb
örja frukosten innan han vaknade.


Mathilda kollar in utsikten från balkongen


Utsikten åt ena hållet, över den stora poolen...


... och utsikten åt andra hållet ut över Medelhavet och byn


Första frukosten på balkongen

Efter frukosten så gick jag och barnen iväg och klarade av alla inköp; badleksaker, strandleksaker och varsin Bernie. Lika bra att köpa allt på en gång så slipper man det tjatet.. När vi kom upp på rummet igen så hade Micke diskat undan och vi bytte om till badkläder och smorde in oss.

Vädret var förresten topp! Solen strålade och termometern visade på 32 grader på morgonkvisten.. Jag var rejält svettig när jag kom in efter den lilla shoppingturen...

Vi började med lite bad i poolerna innan vi gick ner till havet. Det var så otroligt härlig i havet och jag och Mathilda var i hur länge som helst. Låg och lekte i strandkanten och efter ett tag upptäckte jag att det kändes konstigt i baddräkten... Resten mig upp och kände att det var som en stor bajskorv som låg mellan benen... Det hade kommit in sand i grenen, och det hade packats så hårt och gick inte att få ut... Jisses vad jag skrattade! Fick lov att gå upp på mamma & pappas rum (som låg närmast) och klippa upp ett jack i baddräkten för att få ut all sand...


Mathilda och delfinen i barnpoolen


Melker i den minsta barnpoolen


Simmar-killen


Bad i havet, Mathilda, pappa, mamma och kolossen Sandra med Melker i famnen


Mathilda och jag i strandkanten...


Melker, morfar & mormor på stranden


Mathilda på stranden.. Se hur härliga handdukarna är... Det kom en våg och blötte ner allt, så lite sand på det.. Härligt :)


Mathilda & jag


Fläng-Melker lekte superhjälte

Vi åt lunch på La Tasca och sen på eftermiddagen badade vi i poolerna. Barnen var en del i Miniland oxå.

På kvällen gick vi ut på en promenad. Insåg att det fanns inga bra promenadvägar, man fick gå på trånga bilvägar och det kändes sådär... Hittade en restaurang som låg precis vid stranden och hade skyltar utanför med reportage från Aftonbladet. Dom hade fått toppbetyg och vi föll för det.. Det var ett bar val! Restaurangen hade en lekhörna så barnen roade sig och vi kunde äta lugnt och stilla. Perfekt... Men det var ju barnshow och minidisco på hotellet vid åtta, så vi fick ändå skynda på en del... På vägen tillbaka såg vi att man kunde gå en strandpromenad och då kändes promenaden hemåt mycket trevligare!


Mathilda klättrar medan vi väntar på mormor & morfarMelker kollar in golfbanorna
Melker hoppar längdhopp...


En vacker uteplats som vi passerade på vägen mot restaurangenMelker har hittat leksaker på restaurangenMathilda dricker cola


Vårt bord, med havet precis nedanför

Barnshowen var ingen nyhet, Tre Små Björnar kan vi sen innan och det var precis samma show som vi sett tidigare... Tycker dock att uppträdandet var sämre än på Cypern.. Uteserveringen på Fino/Lime Bar är trevligare på Kreta, utsikten över Medelhavet är ju oslagbar.. Dessutom finns en liten lekplats där oxå, och det var toppen.

Minidiscot var sådär. Inte särskilt bra låtar och överhuvudtaget kändes det så mycket sämre än Cyperns. Mathilda tyckte inte alls att det var kul, var bara med en kort stund.


Mathilda dansar fågeldansen


Lördag 8:e september
Jag och barnen gick och köpte frukost, och sen åt vi frukost på balkongen igen. Härligt! Vi tog gott om tid på oss, och sen fick vi bråttom... Mathilda var anmäld till dagens barnaktivitet, och den började klockan 11:00. Vi gick ner till poolen 10:30 och hann bada en stund innan Mathilda skulle vara på Miniland.

Under tiden Mathilda var på Miniland så låg vi andra vid poolen. Vi såg hur flera barn kom tillbaka från Miniland med någon av ledarna, och ungefär efter en timme så stod Mathilda plötsligt intill min solsäng tillsammans med en ledare. Hon hade inte velat vara kvar där.. Jag frågade Mathilda om hon ville vara där om jag var med, och det ville hon. Så jag tog min bok och satte mig utanför så att hon kunde se mig hela tiden. Efter en liten stund så skulle barnen gå i väg och leta efter fruktprinsessan, och då skulle dom gå två och två, men Mathilda hade ingen att gå med. Blev då ihopparad med en liten tjej som hette Victoria och sen var den vänskapen född! Dom lekte jättebra resten av tiden inne på Miniland och bestämde sen att dom skulle bada tillsammans på eftermiddagen.

Tjejerna lekte sen hela eftermiddagen, först i poolen och sen på Miniland. V skulle även vara med på kvällsaktiviteten, så då ville även Mathilda det. Det var spooky night.

Vi bestämde oss för att äta mat på La Tasca på kvällen, så att vi kunde vara nära Miniland ifall att Mathilda ångrade sig och ville komma tillbaka. Mathilda åt före oss, och när klockan var sju gick Micke över till Miniland och lämnade henne. Vi satt sedan vid bordet närmast Miniland och kunde se hur barnen blev sminkade och till slut få på sig spöklakan. Då hade klockan redan passerat åtta, och Micke, pappa & Melker hade gått i förväg upp till Lime Bar för att kolla in "Tre små björnar". Jag och mamma gick från La Tasca och ställde oss utanför Miniland för att kolla in spökena när dom smög iväg ut på sin spökrunda.. Först gick dom till La tasca och spökade för personalen och de få gästerna som var där, och sen smög dom upp till Lime Bar och satte sig och kollade på showen. Efter en stund smög dom vidare och spökade runt lite på hotellet innan dom återvände till Miniland. Klockan nio hämtade vi henne där och sen gick vi hem och la oss....


Melker sover i solsängen. Han sov där i ca tre timmar.. Jätteskönt!


Gänget samlat vid poolområdet. Precis nedanför, bakom oss, låg mamma & pappas hotellrum. Perfekt då man behövde gå på toa... Jag har lite fobi för blöta golv och har svårt att gå på toaletter vid badställen och sånt. Märkligt, men så är det.. Så då var det perfekt att kunna gå på deras toa i stället...


Coolingen Mathilda äter middag


Ett gäng med spöken


Mathilda målad som spöke?! Det var inte lätt att få bort färgen sen.. Hon var gul i ögonbrynen under resten av resan...

Söndag 9:e september
Även denna dag var Mathilda inbokad på barnaktiviteten. Det hela började lite tokigt, då Mathilda & V badade tillsammans och Mathilda inte tänkte sig för och tog tag i V's armpuffar så att hon trycktes ned under vattenytan. Mathilda släppte direkt, och jag stod precis brevid så jag såg ju att det inte var nån fara, men V blev rädd och lessen och sa sen till sin pappa att Mathilda varit dum... Mathilda skämdes och när det var dax att gå till Miniland var dom till en början lite avvaktande. Tack och lov så gick det nog över, för dom verkade ha haft det roligt och dom lekte för fullt sen efteråt igen...

Aktiviteten var förresten Treasure Hunt. Dom klädde ut sig till indianer och fick gå och leta efter en indianhövding som hade en skatt...


Indian-Mathilda - ännu en härlig målning att försöka få bort från ansiktet...

Eftermiddagen ägnades åt bad i både hav & poolen. På kvällen åt vi middag på vår balkong, det var nog den godaste middagen på hela veckan... Pasta carbonara åt vi!


Skymningsbilder
Pappa, mamma, Melker & Mathilda äter middag på vår balkong

Sen gick vi ner och kollade på Mini Stars och drack varsin drink.


Mathilda på dansgolvet


Melker på dansgolvet


Mer spring än dans...

Måndag 10:e september
Dagen i dag tillbringades nere vid havet. Vi hade en helt underbar dag!
Tanken var att vi bara skulle gå ner och bada en sväng, och sen gå upp på rummet och äta lunch.. men när vi var där nere så somnade Melker i min famn och jag la ner honom på en solsäng och lät honom sova vidare.

I stället för att gå upp på rummet och äta, så gick vi upp till La Tasca och köpte med oss pizzor som vi åt på stranden sen. Gott!

Jag och Mathilda badade hur länge som helst och det var så himla skönt. Jag var riktigt lycklig när vi lämnade stranden. Vilken underbar dag!


En fin badtjej


Underbara vågor


Micke & Mathilda


Mina fotspår


Mellemannen har vaknat


Tildis äter glass...


.. och Melker likaså...

På kvällen åt vi grekisk buffé på Fino. Vilken besvikelse.. Vi har ätit Cypriotisk buffé på Cypern i alla år, och det har varit kanongott! Den här buffén var bara skit och inte alls värd 19€. Trist!


Melker dansar fågeldansen


Melker har blivit utsatt för en kittelattack..

Tisdag 11:e september

GRATTIS MORFAR PÅ 80-ÅRSDAGEN
och GRATTIS MAMMA/FARMOR/SVÄRMOR KRISTINA PÅ FÖDELSEDAGEN!I dag hade vi tänkt oss en lika mysig dag på stranden, men Melker var inte alls på humör och ville inte alls som vi. Det blev bara en snabb sväng på stranden för mig och Melker, sen ville han upp på rummet och sova.. Han hade sovit en stund i vagnen på väg ner till stranden, men inte alls tillräckligt uppenbarligen!

Jag gick upp med honom och Micke & Mathilda stannade kvar vid havet. Melker var sen hopplös på eftermiddagen och ingenting dög...

Efter en stund på rummet så piggade han på sig, och när Mathilda sen skulle till Miniland så ville han hänga med. Micke gick med dom, så fick jag gå och bada i havet en stund. Härligt!

På kvällen gick vi in mot byn igen och åt på en trevlig restaurang intill strandpromenaden. Åt souvlaki igen.. Gott!

Som vanligt fick vi ruscha tillbaka för att hinna med barnshowen och minidiscot...


Vi går längs med havet in till byn


Micke spexar på stranden


Här sitter vi på en restaurang och äter


Melker äter souvlaki även han...


En fin tjej poserar för oss :)


Den lilla hamnen

Onsdag 12:e september

Sista heldagen... nu var det bad och sol för fulla muggar!
Mathilda var med på Bernies Birthday-party mitt på dagen, och resten av dagen var det bara b
ad, bad och bad... Härligt!

Jag har ju faktiskt missat skriva en stor grej;
MATHILDA HAR LÄRT SIG SIMMA PÅ RIKTIGT NU!
Hon har varit otroligt duktig och simmar som sjutton nu... Jätteskoj!


Melker & Lollo


Melker & bläckfisken


Så här flöt Melker omkring och sa "Världens bästa Karlsson!". Han kände väl att han flög antar jag...
Här kommer Bernie som varit och blivit firad på kalaset
Melker vid Bernie-duschen
Melker & morfar har hittat kvarlämnade badleksakerVi var kvar nere vid poolen till 17:30.. Sen gick jag upp och bokade bord till Fino på kvällen. Lyxade till det den sista kvällen :) Åt god mat och jagade barnen.. svårt att få dem att sitta stilla när det är en massa barn som springer runt...

När barnen somnat på kvällen så packade jag och Micke det mesta och njöt en sista stund av kvällslugnet på balkongen...

Torsdag 13:e september
Mathilda vaknade på natten och var alldeles febrig.. Hon fick lite vatten och somnade om. Efter nån timme vaknade hon igen, och då kräktes hon. Hon brukar göra det när hon har feber, så jag oroade mig inte så värst mycket. Somnade sen åter igen...

På morgonen var hon jättehängig och kräktes ytterligare en gång. Jag trodde fortfarande att det bara var feberkräkor...

Våra badplaner fick vi ställa in, i stället fick jag och Micke gå och bada i omgångar. Ville bara bada en sista gång i havet...

När jag höll på att fixa frukost, skulle koka tevatten, göra kaffe och fixa välling - då gick strömmen.. Som tur var så hade hotellet ett reservaggregat så att Micke gick ner till restaurangen och fick åtminstone vällingen värmd där.

Mathilda sov till 10:30, då var vi tvungna att väcka henne för att göra oss klara för avfärd. Hon var så hängig.. Hon fick sitta i Melkers vagn när vi gick ner till bussen. Bussen kom 11:10 och vi försökte komma fort fram för att få platser långt fram, men det sket sig. Alla ville sitta längst fram. När vi stod och väntade på att få komma in så fontänkräktes Mathilda. Stackarn! Hon var så dålig... Jag led med henne!

Bussresan var allt annat än kul, Mathilda kräktes massor med gånger. Mellan kräkorna sov hon tack och lov.. Vi hade givetvis vid det här laget insett att det var nån form av magåkomma, och misstänkte inte längre feberkräkor. Glassen hon åt från buffén kvällen innan kändes misstänkt...

Efter tre vidriga timmar var vi äntligen framme på flygplatsen. Där kändes det precis lika oorganiserat som då vi kom.. Jag försökte få info om var man skulle checka in vagnen, men det var inte det lättaste. Tjejen i infodisken var bara otrevlig och oförstående.. När vi sen lyckats få tag på en "tag" så gick vi till säkerhetskollen. Där var det kaos och allmänt förvirrat.. De som gick framför oss fick lämna ifrån sig en massa saker, och personalen vägrade prata engelska med dem. När vi sen gick igenom så pep det om mig, det pep om vagnen och min väska larmade - men oss släppte dom bara igenom. Märkligt!

Hittade några stolar där vi kunde lägga Mathilda så att hon fick vila, sen gick vi och köpte mackor. Personalen där var otrevlig och arrogant.. När vi skulle gå ombord på planet så stod tjejerna som jobbade vid gaten och skrek åt varandra. Trevligt!

Väl ombord på flyget så somnade Mathilda rätt fort. Sen sov hon större delen av flygningen. Vaknade bara upp för att kräkas då och då... Fick i sig lite lunch, men den kräktes hon såklart upp direkt...

Vi landade på Arlanda vid 18:30. När vi gått av planet och var på väg att hämta väskorna, så började Melker säga att han ville kräkas i påsen. Trodde bara att han härmade Mathilda, men inte då... efter ett par gångers tomma hot så kräktes även han..

Typiskt nog så tog det urlång tid att få väskorna.. Det som brukar gå så snabbt på Arlanda. Jag ville bara hem, hem, hem! Men båda barnen somnade i väntan på väskorna...


Melker somnade i vagnen...


.. och Mathilda i obekväm ställning på en stol.

Min kära bror kom och mötte oss på Arlanda, och lämnade tillbaka vår nyservade bil. Skönt! Då var det bara att åka hemåt..

Väl hemma så kräktes barnen i kapp... Det blev en jobbig natt! Mathilda mådde tack och lov bra på fredagen, men Melker var jättedålig och sov i stort sett hela fredagen.

Avslutningen på resan kunde verkligen blivit bättre!

Jag glömde förresten att skriva en sak som hände den kvällen då vi åt middag på rummet. Mamma stod och stekte bacon då telefonen ringde. Micke svarade och såg alldeles förvirrad ut... Det var från receptionen och dom undrade om vi mådde bra. "Ja..." sa Micke lite förvånat. Då visade det sig att dom fått larm om att brandlarmet gick på vårt hotellrum... Baconoset hade visst dragit igång larmet... Märkligt bara att det var ett tyst larm.

Sådärja, det var den reserapporten den!

I och med att vi älskar Sandy Bay, Cypern så var det ju svårt att låta bli att jämföra ställena, så jag tänkte göra en liten jämförelse...

Flygresan - Jämn match, tar inte mycket längre tid att flyga till Cypern
Flygplatsen - Har aldrig varit strul på Cypern, så där vinner Cypern
Busstransfern - Här vinner Cypern med hästlängder. Transfern tar ungefär 40 minuter - och då på motorväg
Hotellrum - Svårt att jämföra då vi haft terasslägenhet på Cypern, men utsikten på Kreta slår definitivt Cypern
La Tasca - Placeringen på hotellområdet kändes bättre på Kreta, då det inte var direkt i anslutning till poolen och dessutom hade Miniland som granne. Barnen kunde vara i lekplatsen medan man satt och åt. Däremot kändes personalen tröttare och servicen kändes lite sämre.
Poolområdet - Poolerna var mycket kallare på Kreta, och den stora poolen på Cypern är så mysig så där vinner Cypern
Strand & havet -
Kreta hade fantastiskt härliga stränder och underbart vatten, så här vinner Kreta. Det enda trista var att vi inte kunde snorkla som vi brukar på Cypern. Visst kunde man snorkla, men det fanns inget att se...
Barnshow/Minidisco - Mycket bättre på Cypern
Läget på Fino/Lime Bar - Mycket trevligare på Kreta med den stora uteterassen
Servicen på Fino/Lime Bar - Obefintlig på Kreta..

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag gillar anläggningen på Cypern mycket mera, gillar deras grönområden mellan hotellbyggnaderna, tycker personalen känns trevligare och hjälpsammare och jag trivs helt enkelt bättre där :)

Vi hade en jätteskön och jättetrevlig vecka på Makrigialos, men vi kommer nog inte att återvända dit!

Vi får se var vi åker nästa gång, om vi ska satsa på Thailand eller vad vi ska göra. Nästa gång vi åker charter är jag sugen på att testa Fritidsresor i alla fall. Känner mig lite mätt på Sunwings utbud för barnen nu.. Det har varit samma shower och samma aktiviteter i alla år nu, så det vore kul att se nåt annat.

Inga kommentarer: