onsdag, november 11, 2009

Tung helg

Det blev en tung helg för oss...

I fredags morse hämtade mamma upp mig vid sjutiden och så åkte vi ner till Linköping. Vi var framme strax efter tio.

Mamma hade förberett mig på att det var ett hästjobb att göra, men jag fattade nog inte riktigt det..

När vi närmade oss farmors hus kändes det lite konstigt och olustigt. När mamma låste upp dörren och klev in i hennes lägenhet så kände jag mig lite avvaktande.. Tyckte det kändes olustigt att kliva in och titta in i köket där hon dog..

Gick runt lite och kikade, och ganska snabbt förstod jag precis vad mamma menade.. Vi hade verkligen ett hästjobb framför oss!

Det var bara att sätta igång..

Det var fruktansvärt att stå där i en människas hem, och avgöra vad man ska göra av alla saker. Farmor hade otroligt mycket saker i sin lilla tvåa.. varenda skåp var fullproppat med saker av varierande kvalitet.. Mycket kunde kastas direkt, men det fanns ändå mycket - väldigt mycket att ta hand om. Jag kände mig så ofantligt bortskämd där jag bara kunde stå och tacka nej till en massa fina saker.. Eller så är jag klok? Jag vet inte..

Nåväl, det sorterades upp i; slänga - skänka till second hand - sälja på loppis - behålla.
Efter tre timmar åkte vi över till IKEA och åt lunch, och köpte flyttlådor och papperskassar. Sen åkte vi tillbaka och körde i tre timmar till.

Runt fem åkte vi till hotellet och checkade in, för att sen åka tillbaka till farmor och körde ett par timmar till. Halv nio gav vi upp för kvällen och åkte till hotellet igen..

Åt en sen middag, och sen la vi ut lite möbler på Blocket innan vi rasade i säng..

På lördagsmorgonen vaknade vi runt sju. Softade till åtta och gick sen ner och åt frukost. God hotellfrukost var det!

Strax före tio stod vi utanför farmors port, och i samma veva kom även Iffe & Kerstin dit. Att träffa Kerstin var sorgligt.. Hennes sista syskon har somnat in.. Även om hon var gammal så måste det ju kännas sorgligt att bli sist kvar..

Vi gick upp i farmors lägenhet och efter en liten stund kom även pappa och Nicklas dit och vi satte oss alla i köket och pratade en stund, och gick igenom farmors önskningar som hittats lite varstans i lägenheten.

Sen fick vi sätta igång igen. I stort sett allt i köket som skulle behållas/skänkas bort blev vi tvungna att diska först, så det blev mycket diskande...

Pappa och Nicklas åkte i väg och levererade en soffa och en fåtölj till en som ringt på annonsen, och i samma veva kom en tjej och tittade på vitrinskåpet. Den tjejen var även intresserad av matsalsbordet (som vi inte hunnit annonsera ut ännu) och stolarna. Så det slutade med att hon köpte vitrinskåpet, matsalsbordet, stolarna, en spegel och ett par lampor. Perfekt!

Vi i insåg efter ett par timmar att vi inte skulle hinna klart på lördagen. Så vi fick boka en hotellnatt till...

Det blev en ganska sen lunch i IKANO-huset, och även denna dag inhandling av fler flyttlådor. Åter tillbaka till lägenheten körde vi väl ungefär en timme till innan Iffe, Kerstin & Nicklas åkte hemåt och lämnade oss kvar i kaoset :)

Det blev ganska många timmar till innan vi återvände till hotellet, och checkade in på nya hotellrum. Återigen en sen middag och sen la jag ut det sista i möbelväg på Blocket. Det blev bortskänkes..

Efter en god natts sömn för min del (det var visst värre för m&p) så blev det frukost, och sen tillbaka till farmors lägenhet för att ta tag i det sista.

Förutom att packa ihop det sista, så kom även två granndamer som farmor önskat skulle få ärva lite kläder. Dom pratade så gott om farmor, och dom var så lessna.. Kändes fint att dom kunde få ta med sig några minnen från farmor. En lägenhetsspekulant kom även och tittade på lägenheten och slutligen kom en som svarat på Blocketannonsen. Han var intresserad av sängarna, men det slutade med att han tog allt i möbelväg. Perfekt!

Lägenheten var då rensad från möbler. Vi sorterade upp lådorna, och packade ner det vi fick plats med i bilen. Resten som skulle med hem ställdes in i klädkammaren och det som skulle skänkas bort lät vi stå framme. Det har nu Hjärta till hjärta varit där och hämtat.

Vi lämnade Linköping vid ett.. Ruskigt slutkörda...
Både mamma och jag sov i bilen på vägen hem...

När vi kom hem möttes jag av två barn som saknat sin mamma.. Mysungar!
Var hemma en stund och sen åkte vi allihopa upp till mamma och pappa och hjälptes åt att ta hand om allt vi fick med oss hem i den här vändan. Puh...

Som sagt, det var en oerhört tung helg - bara det faktum att det inte ens gått en vecka sen farmor dött.. Man kände sig nästan grisig som rev hela hennes hem och tömde det.. som ett helt liv som bara sorteras bort..

Men farmor bodde 25 mil från oss, pappa reser mycket mycket i jobbet och ska dessutom i väg på en tvåveckors resa snart.. så vi hade inget val, vi var tvungna att ta tag i det direkt...

Usch usch... hoppas nu att farmor och farfar har mötts där på andra sidan, att farfar stod där och väntade på henne utsträckta armar... ♥

2 kommentarer:

Fresia sa...

Men jösses vad ni slet. Förstår din känsla av att det känns lite konstigt att hålla på med grejerna men vad ska man göra då, det finns ju ibland inte så mkt att välja på, saker måste bli gjorde.

Så jag tycker ni gjorde ett fantastiskt jobb denna helg!!

Monkan sa...

Usch vad jobbigt det låter men vad skönt ändå att få det gjort på en gång kanske. Hoppas det blir en fin begravning!
Stor kram