måndag, december 24, 2007

Vår jul

Barnen sov ända till åtta på julaftonsmorgonen - men då var det för 0-100 på en halv sekund ungefär. Mathilda flög upp ur sängen och utbrast; "DET ÄR JULAFTON I DAG!" följt av en fråga; "Visst är det väl julafton i dag?" När hon fått bekräftat att det verkligen var julafton så tog hon med sig Melker och sprang och kollade in julstrumporna. Där i låg varsin karta till nedervåningen, så barnen sprang ner. Tittade först in i vardagsrummet och konstaterade att tomten varit här och lämnat paket under granen. Mathilda har en liten splittrad syn på tomten, samtidigt som hon förstått att det är någon som klätt ut sig så är hon inte helt säker på att den riktiga tomten inte finns..

Kartorna ledde dem in i köket, där de hittade varsin ny karta. Denna gång fick de återigen gå upp till övervåningen och där låg varsin morgonjulklapp. Melker fick två DVD-filmer "Den lilla röda traktorn", och Mathilda fick nya tuschpennor och två pysselböcker. Barnen ville fort ner och kolla på filmen, och Mathilda ville rita så jag gick ner med dem. Satt en stund och kollade på film med dem innan det var dags att fixa frukost. Självklart blev det ju tomtegröt och vörtlimpa med julskinka och senap. Så måste en julaftonsfrukost se ut :) Efter frukosten gjorde jag och barnen lite marsipanfigurer. Det var skoj! Några blev ganska lyckade och andra blev mindre lyckade om man säger så :)

Julaftonsförmiddagen blev ganska lugn. Vi kände oss rätt klara med det mesta, städade bara av lite grann och sen spelade jag dator med Mathilda. Micke badade Melker och sen åkte dom en sväng till kyrkan för att tända ljus för gammelfarmor. Melker somnade i bilen, precis enligt planen, och sov sen vidare en stund hemma.
Under tiden Micke & Melker var i väg så ställde jag och Mathilda iordning bordet och dukade. Började sedan förbereda lite av maten. Det var inte så värst mycket som kunde förberedas, skala potatis och koka ägg typ..

Vid tre satte vi oss för att kolla på Kalle & co. Barnen förstod inte riktigt tjusningen med det hela... Varför ska vi tvunget se Kalle nu för? Kunde vi inte kolla på Mathildas nya film i stället? Det är lite skillnad från när man var liten...
Mamma & pappa som varit och firat jul med gammelmormor & gammelmorfar kom strax efter tre, och en stund senare kom även Nicklas, Sandra & Ronja. Då tyckte barnen att det var hög tid att öppna julklappar!

Dom fick dock vänta en stund, och det var inte så poppis...
Strax innan fyra hamnade tjejerna i köket för att förbereda julbordet. Lagom till vi var klara bröt Mathilda ihop ute i soffan då hon och morfar satt och kollade på "Kan du vissla Johanna". Då hade hennes väntan blivit för lång... Hon sprang upp och stängde in sig på sitt rum. Vi fick börja äta utan henne, och det kändes ju sådär.. Efter en stund kom hon dock ner.

Vi satt väl till bords max en timme innan vi började plocka undan. Kändes nödvändigt, men lite stressigt. Tror nog vi ska se över våra "traditioner" inför nästa år. Varför ska vi plåga barnen att vänta så länge bara för att vi alltid gjort så?

Hursomhelst så började vi dela ut paket vid sextiden. Mathilda började läsa och dela ut klapparna, och sen kom även Melker och "hjälpte till". Gick lite vilt till ett tag... När alla klapparna var utdelade så började barnen att öppna sina. Det gick ganska så lugnt till, även om Mathilda och Melker öppnade sina samtidigt.

Mathilda fick:
Disney Prinsess-spel till PS2, Polly Pocket buss, Böcker - "En riktig jul", "Biblioteksmysteriet", "Våffelhjärtat" och "När tomten föll ner från himlen" och av oss
Gitarr och Måns Zelmerlövs cd av mormor & morfar
Spelet "Den försvunna diamanten" och en tröja av Sandra, Nicklas & Ronja
"Min första engelska bok" och "Cirkusmysteriet" ljudbok av gammelmormor & gammelmorfar
Lego Belville av gammelfarmor

Melker fick:
Piano, arbetsbänk och Halvan-bok av oss
Gitarr, radiostyrd bil och Totte&Emma-böcker av mormor & morfar
Adidasoverall och bilar av Sandra, Nicklas & Ronja
Cars lakan av gammelmormor & gammelmorfar
Lego grävskopa av gammelfarmor

Även vi stora fick några paket! Jag hade tydligen varit snäll, för jag fick fyra stycken av Micke & barnen. Fårskinsstofflor, tre böcker, "Underbar & älskad av alla" på DVD. Dessutom fick vi en Soda Streamer av mamma och pappa! TACK!

Micke fick biljetter till Fredrik Lindströms show och Stefan Sundströms samlings-cd.

Efter kaffe och efterätt var det dax för julklappsbyte. Vi gjorde en ny grej i år. Alla fick köpa tre julklappar för sammanlagt 100:-. Dessa lottade vi sedan ut och alla fick öppna tre klappar var. När alla öppnat sina paket så ställde vi en timer på hemlig tid och en tärning började gå runt bordet. Fick man 1 eller 6 på tärningen så fick man byta till sig valfri julklapp. Det blev hysteriskt roligt, speciellt då vi alla slogs om ett schackspel... Vi skrattade så vi grät :) Det blev slutligen Micke som kammade hem schacket till Mathildas stora lycka. Micke fick även en väggljusstake och en liten bok. Jag fick en klädvårdsrulle och två grejer till som jag just nu inte minns...

Sen spelade vi Cranium. Även det var hysteriskt kul!
Vi hade en genomtrevlig julafton helt enkelt, och höll i gång ända till 01:30 då Sandra, Nicklas & Ronja åkte hemåt. Mamma och pappa gick en stund innan.
Mathilda var minsann vaken hela kvällen och gick och la sig samtidigt som mig vid 02..


Mathilda och Melker sjunger och dansar med Rock-Tomten (som för övrigt kraschade senare under dagen...)Mathilda superglad


En mörk bild på våra skapelser


Ronja öppnar paket


Melle-mannenMelekr har fotat Mathilda

Inga kommentarer: