onsdag, december 24, 2008

Julafton

I går var det julafton och nu när jag ska berätta om vår julafton så blir det till att börja med fortsatt ett klagoinlägg - men sen blir det bättre - så håll tillgodo...

Barnen sov längre än väntat, vaknade omkring åtta, och gick då genast upp och hittade sina paket. Från början var det bestämt att det skulle ligga skattkartor i strumporna, men efter allt tjafs i går kväll så sket vi i det helt enkelt. Ställde helt sonika paketen nedanför deras strumpor..

Mathilda fick en Bratz Design docka och Melker fick ett Rorri lekset. Efter en stunds lek så satte tjafsandet och gnällandet igång.. Ingenting var bra och det var bara tjat, retande, tjafs och skit.. Jag blir galen! Mitt tålamod är nere på noll så tyvärr exploderar jag hur lätt som helst.. Inte kul för nån. Jag fick gå in på nätet och gnälla av mig till mina vänner, och efter det kändes det lättare... Jag insåg att det inte bara var på Hallonstigen som samma scenario utspelade sig. Vi var flera mammor som började planera för att fly julen nästa år.. Fira den i solen med en paraplydrink i handen i stället för med all stress, hets och spänningar som byggs upp... Det vore fint det!


Melker med sina Rorri-gubbar och bilar han fick i morgonpaketet

Strax innan tre, då kändes allt mycket bättre, då packade vi in oss och alla klappar i bilen och åkte hem till mamma och pappa. Där stod mamma i köket och pappa var i väg och hämtade mormor & morfar. Precis när Kalle & co hade börjat så kom pappa med mormor & morfar, och strax därefter kom även Eva & Thordan. Vi började med att dricka glögg, eller rättare sagt dom andra gjorde. Det var glögg med whiskey i och det kändes inte så lockande för min del.Morfar, Eva, mormor, Melker och pappa


Mamma, mormor, Melker, pappa, Thordan, Mathilda & morfar


Mathilda får pussar av pappa


Melker dricker julmustglögg


Fina ljus på bordet


Mathilda i väntan på mat


Efter glöggen började det stökas i köket, så där hamnade tjejerna i sällskapet. Strax efter fyra stod maten på bordet, och det var dags att hugga in.Julbordet


Det dukade bordet

Melker ville såklart inte ha nåt, han ville ha spaghetti.. Suck! Han fick ändå lite potatis, köttbullar och prinskorv - men det var inte mycket han åt. Oväntat...

Mathilda åt bra, men fort... och sen började väntan på att få klapparna.. med den väntan följde tjatet och jag satt och funderade på varför man gör så här egentligen? Det är såklart en tradition att man ska titta på Kalle, äta mat och sen öppna klappar men jag vetitusan? För mig som förälder känns det bara stressande och jobbigt, och det är svårt att njuta av julmaten på det sättet man önskar.. Kan man avskaffa julen?


En liten fotograf i farten


Kylskåpet EFTER vi ätit.. Som vanligt fanns det mat så det räckte och blev över...

I år hade pappa fixat tomte, och det togs inte emot nåt vidare av Mathilda...När hon fick höra att vi skulle vänta på att tomten skulle komma och dela ut julklapparna så bröt hon fullständigt ihop. Vet egentligen inte varför?! Hon har iofs aldrig gillat tomten, men nu är hon ju så pass gammal så nu kan hon knappast vara rädd. Jag berättade dessutom vem det var som var tomte, men det hjälpte inte. Hon stängde in sig i mitt gamla rum, och ville inte alls komma ut.
Melker däremot var fullständigt exhalterad och pratade på som sjutton. Han försökte få med sig Mathilda ut, men hon vägrade komma ut förrän tomten gått.. Melker fick ett par paket av tomten, och sen fick vi lov att köra i väg honom. Trist när det blir så, men vad gör man? Hur ska man göra i fortsättningen när det ena barnet vill och det andra inte? Svårt...


Tomten har kommit med julklappssäcken


Ett stort paket till Melker


WOW!


Hej då tomten. Ses vi nästa år tro?

När tomten gått så kom Mathilda, dock lite motvilligt, ut till oss andra. Jag fick dela ut paketen, och efter en stund blev fröken glad igen. Som vanligt blev det rejäla pakethögar - även om jag tycker att det var lite mindre paket i år.

Mathilda fick:
Disney Singstar, Bratz baby, Hello Kitty klocka och Mamma Mu cd-saga av oss

Tröja av Melker
Playmobil Veterinärstation och en Sunebok av mormor & morfar
Twister move av gammelmormor & gammelmorfar
Princess-pärlplattor och Stora Hurdåboken av gammelfarmor

Melker fick:
Buzz Ace Racers, Meccano Build & Play "Buggy", Den lilla snickaren Spika mönster och Alfons cd-saga av oss
Cars skjorta av Mathilda
Duplo brandstation och Råttatouille-DVD av mormor & morfar
Bolibompa spel av gammelmormor & gammelmorfar
Rymd-pärlplattor och Mamma Mu får ett sår av gammelfarmor

Micke fick en Peak-tröja och en massageboll som man kopplar till USB-uttaget av mig, och jag fick en digital fotoram och boken Nattfåk av Micke.

Vi fick även en finfin kaffebryggare och en Smartbox Världens Kök av mamma och pappa. Tack snälla!
Nu har vi tillsammans fått tre olika Smartbox denna jul. Tänk vilken helg vi kommer att få nån gång framöver...


Mathilda med en del av sina klappar

När alla klapparna var utdelade så fikade vi och började med bytesjulklapparna. Alla hade fått köpa två saker till ett sammanlagt värde av 100:-. Dessa lottades sedan ut och alla fick två paket var att öppna. Efter det ställdes en timer på okänd tid, och en tärning började vandra runt. Slog man 1:a eller 6:a fick man byta till sig valfri julklapp. Det blev hysteriskt kul och alla slogs om en badrumsradio.. När klockan sen ringde så fick man behålla de saker man fått. Jag fick en flaska valnötsolja (som jag sedan gav bort till Eva då hon gav bort badskumsfigurerna hon fått till Mathilda) och en flaska diskmedel samt diskborste. Melker fick en pruttballong och ett dominospel. Mathilda fick figurballonger plus att hon bytte till sig badrumsradion. Micke fick badskumsfigurer och fyra kakor Marabou choklad. Sen fick jag även en "muffinsformsplåt" som mamma fick, då hon redan hade en sån.


Bytesklapparna är utdelade och ska öppnas.


Melker öppnar sin första. Han tror att det är choklad i...


... men ack så fel han hade. Mathilda skrattar gott...

Efter en stund började det bli dags för mormor & morfar och Eva & Thordan att bege sig hemåt. Jag och mamma skjutsade mormor & morfar till Arhem.

När vi kom tillbaka så lektes det en stund, och sen började vi sjunga Singstar. Kul! Sjöng först lite Disney, och sen körde jag och mamma Abba. Micke var med på ett par låtar oxå. Det var skoj - men svårt! Har aldrig tidigare tänkt på hur högt dom sjunger... Puh!

Vid halv elva däckade Melker i soffan, och strax efter elva plockade vi ihop och åkte hem. Melker fortsatte att sova när vi lyfte in honom i bilen, och sen in och upp i hans säng. Skönt!
Mathilda somnade rätt fort när hon väl kom i säng.

Till slut blev det en rätt bra julafton ändå :)


Mamma och jag sjunger. Hemsk syn.. men vi hade kul så jag bjuder på det :)

1 kommentar:

Sabina sa...

Hahaha vi sjöng oxå Abba på julafton. OCH faktiskt så hade vi en tjaffsfri julafton i år, det har nog aldrig hänt tror jag, men så blev det. Jag håller med dig helt om det du sa om att vänta så länge med julklappar.
VI har slutat med det, eftersom Viktor var så sjuk förut så var julafton den värsta av spänningsdagar för honom, dom flesta barn med EP krampar på julafton av ren spänning, så vi gjorde som så (då vi har skilda föräldrar) så fick dom öppna strumppakte på morgonen, sen morfarspaket någongång mitt på dagen, sen kom tomten med ett par direkt efter kalle, sen blev det paket öppning samtidigt som fikat efter kalle. Vi åt alltså före Kalle och under, då det egentligen bara är barnen som verkligen vill kolla, vi andra hör gärna och tittar kanske på vissa avsnitt ur Kalle.
Oj så långt detta blev, men så gör vi iaf och oftast går det kanon och ingen blir osams på tjatigabarn.
Ha en god fortsättning vännen, å du mitt tålamod är oxå nere på 0.
Kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaam