måndag, december 26, 2005

Julen och lite annat...

Julafton
Vi fick sova till strax efter åtta på julaftonsmorgonen. Då ville Mathilda gå upp och kolla i strumporna. Hon var så snäll och överlät sin Tiger-strumpa till Melker i år, så fick hon använda Kråke-strumpan. I Melkers strumpa fanns ett litet paket, och i Mathildas strumpa fanns det en skattkarta. Jag och Melker låg kvar i sängen medan Micke följde med Mathilda upp på övervåningen på skattjakt. Dom kom ner efter en liten stund med två paket. Mathilda fick en Askungen-DVD och en målarbok och glitterpennor i sina paket. I Melkers paket låg en rullskallra. Pappret var väl ungefär lika intressant som innehållet.. hi hi!

Vi gick upp och gjorde ordning frukost, Tomtegröt och skinkmacka blev det såklart! Eftersom julafton i år inföll på en lördag, så var det Melodikryss. Micke fick lösa det mesta själv, för jag hjälpte Mathilda med att spela "En decemberdröm" på datorn.

När krysset var slut började vi göra oss klara för att åka i väg. Micke skulle i väg och köpa den sista julklappen, och jag och barnen skulla åka hem till mormor & morfar. Morfar hade permission över dagen, så jag ville passa på att träffa honom. Har inte kunnat hälsa på honom på länge nu när barnen varit sjuka :(
Det var skönt att få se morfar i sin hemmiljö, men samtidigt sorgligt när man tänker på att han förmodligen aldrig mer kommer kunna bo där på heltid igen. Morfar verkade må bra, så bra som han kan med tanke på situationen... Han verkade glad över att se barnen. Han lös upp när dom kom. Mathilda gav honom julklappen, och med lite hjälp av mormor så öppnade han den. Den traditionella fotoalmanackan. Han tittade intresserat igenom alla foton. Strax efter vi kommit skulle dom äta jullunch, så det kändes lite snopet. Mamma och pappa som varit där en liten stund åkte hem, och jag funderade på om även vi skulle åka direkt. Det kändes lite tokigt.. Mathilda ville stanna, så vi stannade tills dom ätit klart. Då var morfar trött, och vi passade på att åka hemåt.

Hemma åt vi lunch, och sen gjorde vi oss klara för att åka över till mamma & pappa och fira jul. Vi kom dit strax innan tre. Vi började titta på Kalle, men som vanligt hade knappt ingen av oss ro att sitta och titta på det... Mamma höll på ute i köket, så jag gick och hjälpte henne lite, Mathilda var lite hispig över julklapparna och hade svårt att sitta still... Det var väl egentligen bara Micke som satt och kollade hela tiden. Strax efter fyra var julbordet uppdukat och vi väntade bara på att Nicklas, Sandra, Lennart & Ronja skulle komma. Dom var lite sen och kom inte förrän närmare halv fem.. Då var vi döhungriga, så vi högg in på maten med en gång. Melker hade somnat under slutet av Kalle, men vaknade precis då vi skulle börja äta...

Vi tyckte att vi dragit ner ordentligt på julmaten i år, men ändå så blev det massor av mat - och maten såg nästintill orörd ut då vi ätit färdigt... Man äter inte så särskilt mycket!
När vi ätit klart plockade vi undan, och Mathilda började bli ivrig på julklapparna. Hon frågade när vi skulle börja öppna dem - men hon var ändå väldigt lugn och tjatade ingenting. Så himla duktig! Klockan hann passera halv sex innan vi började dela ut klapparna.

Eftersom Mathilda är livrädd för tomten, så är tomte uteslutet. Jag och Mathilda hjältpes åt att dela ut julklapparna i stället. Även på julklappsfronten tyckte jag vi dragit ner ordentligt i år... men det märktes inte. Mathilda fick ett berg av julklappar och Melker likaså..

Förra året minns jag julklappsöppningen som rätt ivrig, och Mathilda hann knappt se vad hon fått innan hon fortsatte med nästa paket. I år var det mycket lugnare. Hon öppnade sina klappar en i taget, lugnt och sansat, och tittade intresserat på innehållet och visade upp det för oss andra. Vid ett tillfälle sa hon dock; "Jag blir alldeles vild över alla paket". Lät så himla kul...

Melker var väl inte sådär överdrivet intresserad av paketen. Kartongerna, papprena och snörena var roligast :)

Vad fick dom då?
Mathilda fick:
Askungen-klänning av oss
Kråke lär sig simma av oss
Jordgubbs-Lisa minihus av oss
Askungen-skor & tiara av mormor & morfar
Angel-Cake docka ac mormor & morfar
Princess-målarbok, tuschpennor och modell-lera av Nicklas & Sandra
Dockhus av gammelmormor & gammelmorfar
Pettson & Findus födelsedagsspel av gammelfarmor
Jordgubbs-Lisa docka av gammelfarmor
Hajar som hajar DVD av Iffe & Kerstin (dublett som sedan byttes till Barbie och Pegasus förtrollning)
Tröja med likadan tröja till dockan av Åsa, Thomas & Thindra

Melker fick:
Leksak med sugpropp att sätta på bordet av oss
Fischer-Price leksak (figur som man ska stoppa bollar genom) av mormor & morfar
Body & byxor av mormor & morfar
Bil av Nicklas & Sandra
Tittut-clown av gammelmormor & gammelmorfar
Badleksaker av gammelfarmor
Dansande tomte av Iffe & Kerstin
Body av Thindra

Även jag fick några paket, jag fick det största av alla minsann. Jag fick en ny datorstol (den gamla är typ hundra år och knarrar som sjutton), en febertermomter för pannan, shampoo&balsam modell Lyx och Masjävlar på DVD. Inte illa att få så många klappar! Det är jag inte bortskämd med... Jag fick även en kaffekopp och en burk kaffe i bytesjulklapp.

Mathilda satte genast på sig sin klänning, kronan och skorna och började sedan leka med Jordgubbs-Lisa och dockhuset.

När vi städat upp efter klappöppningen fixade vi fram lite fika, kaffe & fruktsallad med glass. Sedan när vi fikat spelade vi Sybarit en sväng, sen satt vi bara och pratade och umgicks.

Melker hade sovit jättelite under dagen, och när han somnade klockan åtta så sov han som en stock. Vi hade inte alls räknat med att han skulle sova så länge, men klockan gick och Mathilda höll sig envist vaken. Vi tänkte att vi skulle vänta tills Melker vaknade, och då åka hem. Han brukar vakna ett gäng gånger per kväll - men inte nu.. När klockan närmade sig midnatt så fick vi plocka upp honom och åka hem. När vi kom hem ville Mathilda leka... Men hon kom snart på bättre tankar, och jag gick och la mig med henne. Hon somnade fort....


Vår fina julgran - med liggande bock & tomte.Vi har sedan blockerat julgranen med leksakskistan... så prins Melker inte kommer åt att riva ner granen :)


Syskonmys i fåtöljen


Melker tar sig ett snack med julbocken


Mathilda tittar på Kalle och vaktar pakethögen


Melker har hittat ett spännande paket


Mathildas julklappshög växer och växer


Ronja och Melker snackar lite


Askungen-Mathilda leker med dockhuset hon fått

Juldagen
När barnen kommit i säng så sent så hade man ju hoppats på en liten sovmorgon, men inte då... Melker vaknade första gången 04:30. Han somnade iofs om fort efter en flaska välling. Mathilda tyckte det var dax att gå upp strax efter åtta.. Så det var bara att kliva upp då.
Vi hade ändå en lugn och skön morgon. Tog det så lugnt det gick. Efter frukost somnade Melker och då spelade vi Pettson & Findus-spelet med Mathilda. Jätteskoj!

När vi spelat klart såg jag på mobilen att Manuela SMS'at och att dom ville komma och hälsa på. Ringde upp henne och det bestämdes att dom skulle komma över en stund senare. Skoj! Vi har inte träffats sen i påskas, så dom har inte träffat Melker och vi hade inte träffat deras Moa.

Dom kom strax efter ett, och Mathilda och Oliver började genast att leka. Sen höll dom i gång ett par timmar. Kul! Dom åkte igen vid fyra. Då tog vi det lugnt ett tag, och sen vid fem åkte vi hem till mamma & pappa. Skulle hjälpa dem att äta upp lite rester. Micke passade på att träna hos dem. Dom har skaffat en löparband, så Micke sprang i 40 minuter.

Runt halv åtta åkte vi hem och fick barnen i säng rätt fort. Skönt! Mathilda var rätt sliten...

Annandag jul
Då var det dax att fira jul i Enköping. Vi åkte hemifrån efter frukosten. Innan vi åkte hem till farmor & farfar så stannade vi på Maxi och handlade lite, plus bytte DVD-filmen som Mathilda fått dubbelt. Det blev en Barbie-film.

Kom hem till farmor & farfar strax efter ett. Där fikade vi först och sen fick barnen sina julklappar. Det blev ytterligare ett lass julklappar till Mathilda..

Hon fick:
Ett Jordgubbs-Lisa hus
Bäddsoffa med Disney princessorna
Törnrosa-klänning
Pettson & Findus kapplöpningsmemo
Ritpapper och kritor
Lavalampa

Melker fick:
En sopbil
En luckbok

Efter klappöppningen blev det lek med julklapparna, lite spelande och lite ritande och en lååång väntan på Ida. Mathilda ville helst att hon skulle komma på studs... Dom kom strax efter fem, och då var det först mat och sen lekte tjejerna för fullt i nån timme.
Strax efter sju packade vi in oss i bilen och åkte hemåt.

Melker somnade såklart i bilen, så kvällen blev lite sne.. Dessutom hade han fått smaka pepparkaka hemma hos farmor & farfar och det var kanske inte så smart. Han hade ont i magen...


En tuff liten Askungen...


...som en stund senare blev en vacker Törnrosa lekandes med Jordgubbs-Lisa


Kusinerna bus

Inga kommentarer: