söndag, februari 01, 2009

Var tog min tid vägen? - PU-rapport!

Jag har sen i fredags kväll tänkt att jag ska hinna med att blogga, men inte då.. Tiden har sprungit ifrån mig. Jag blev sur när jag för ett tag sen upptäckte att klockan var elva.. Jag trodde den var halv tio eller nåt sånt.. Jävla skit!

Hursomhelst, jag var ju själv med barnen i onsdags morse och det kändes som att vi låg bra till tidsmässigt. En stund innan vi skulle gå hemifrån så skulle Melker bara gå upp och hämta en leksak. Det dröjde och jag började ropa på honom att han måste komma ner.. det tog nån minut och sen ropade han tillbaka: "Jag har kissat på mig..." Nej, nej, nej... inte just nu... men det var bara att bita ihop och gå och ta reda på det.. Sen blev det stressigt. Vi åkte hemifrån 08:08 och Mathildas skola börjar 08:10. Så det fanns inte en chans att vi skulle hinna i tid, men det var inte mycket att göra åt det. Dagen till ära så var fröken försenad och Mathilda hann in i klassrummet före fröken. Skönt!

Åkte sen vidare till dagis och lämnade Melker. Det blev en snabb och enkel lämning, och sen fick jag åka vidare mot Kungsängen - Gällöfsta. Kände mig faktiskt lite nervös...
Det var längre än jag trodde, och jag kom fram precis 09:30. Mina arbetskamrater var redan där, så jag tog en fika med dem. Vid tio var det dags att börja och vi fick gå in och sätta oss i konferensrummet. Vi hade bestämda platser, så det var bara att leta upp platsen där jag skulle sitta. En av mina arbetskamrater hamnade vid samma bord - det kändes tryggt :)

Ledarna berättade lite om utbildningen, och vi deltagare fick berätta varför vi var där och vad vi hade för förväntningar. Det var många av oss som tyckte det var jobbigt att prata inför folk och därför var lite nervösa nu.. Kändes tryggt att höra att man inte var ensam..

När vi sen skulle presentera oss så fick vi välja ut två vykort; ett som beskrev mig som person och ett som beskrev en känsla man hade just nu. Jag valde ett kort på en stor tjock rumpa och ett kort på ett litet barn med stora boxningshandskar. Vi fick ställa oss i en ring och i tur och ordning visa upp korten och berätta varför. Jag berättade att jag valt kortet med den stora rumpan just för att jag är väldigt överviktig och det upptar mycket av mina tankar, och att jag valt kortet med det lilla barnet med boxningshandskarna därför att jag kände ett jävlar anama och att kampen ständigt pågår. Efteråt fick jag mycket beröm för att jag var så modig vid min presentation.

Sen var det dax för lunch. Efter lunchen var det "Walks and talks" som innebar att vi två och två skulle gå promenera i 20 minuter och prata om ett givet ämne. Vi skulle prata om varför vi skulle gå PU och vad vi hade för förväntningar. Det var lite läbbigt att gå och promenera och öppna upp sig så för en helt okänd människa, men det gick bra!

Efter lunchen så blev det djupare presentationer.. Vi delades upp i två grupper, och alla fick varsitt papper där vi skulle rita en presentaion. En ruta skulle beskriva oss som personer, den andra rutan skulle beskriva intressen, den tredje skulle beskriva vad man var bra på och den fjärde skulle beskriva drömmar och mål. Shit vad svårt... Det kändes som ett omöjligt projekt, jag som är så usel på att rita.. Men det gick bra ändå till slut!

Här är mitt resultat - ni kan ju gissa vad mina bilder säger:En halvtimme hade vi på oss, och sen var det återsamling och dags att börja presentera oss.
När det var min tur så var jag ruggigt nervös! Kändes som att jag bara skenade igenom min presentation, men enligt de som lyssnade så märktes inte det alls..

Det var väldigt intressant att lyssna på allas presentationer! Efter varje presentation ställdes en mängd frågor. Otroligt hur alla öppnade upp sig och bjöd på sig själva efter bara ett par timmar tillsammans...

Det tog ett par timmar att gå igenom alla presentationer, och när vi sen samlades tillsammans alla grupperna så fick vi göra en snabbpresentation för en ur den andra gruppen, och då även höra på den personens presentation.

Dagens sista uppgift blev att skriva positiv feedback till de nio personer vars presentation vi fått höra. Det var inte det lättaste...
Våra små lappar med feedbacken fick vi behålla och ta med oss till middagen.

Efter middagen samlades vi allihopa i ett rum. Där började ledarna med att dela ut positiv feedback till oss. Det är inte heller helt lätt att stå och ta emot positiv feedback.. men härligt ändå :) Jag fick höra att jag var modig och att jag delat med mig av min sångglädje när jag berättade om kören.

När vi sen skulle ge varandra feedback, så fick vi "mingla runt" och göra det. Kändes inte helt natutligt, men det var ju en skön känsla att både få ge och ta emot feedbacken.
Jag fick följande ord på mina lappar:
- Glad, lättsam, trygg
- Otroligt motiverande. Nu vill jag både sjunga i kör och bli ICA-handlare. Härligt!
- Go glad och positiv tjej.
- Härlig och glad!
- Väldigt snäll och mån om andra.
- Snäll och omtänksam. Är nog en bra mamma.
- Stabil och trygg.
- Oerhört glad och positiv. Duktig att prata inför grupp.
- Positiv.

Vilka härliga ord va?! Den här lilla godispåsen med lapparna i ska jag plocka fram ofta :)

När klockan var 21:15 gav alla tjejer upp och gick och la sig.. Man var helt slut efter den intensiva dagen. Mycket intryck att bearbeta...

Strax efter sju gick vi och åt frukost, och efter det var det dax för ytterligare en "Walks and talks" - nu med ny partner. Vi skulle diskutera gårdagen och känslorna runt det.

När vi sen startade för dagen igen, så fick vi flytta om i rummet för att kampera med nya människor. Skulle först göra en gruppövning. Gick sådär.. men kul var det :)

Sen skulle vi göra en feedback-övning. En kortlek låg på bordet, och vi skulle i tur och ordning titta på kortet. Där stod ett ord och vi skulle ge kortet till den person som det passade bäst in på - alternativt behålla det själv.. Hur svårt som helst. Speciellt då jag kände två av personerna ganska väl och dom andra två hade jag bara pratat med som hastigast.

När alla kort var utdelade så skulle vi skriva ned vad som stod på korten, och sen läsa upp dem för de andra. Intressant att samtliga tyckte att det kort de fick passade så bra in!

Jag gav mig själv: TYSTLÅTEN, TRYGG
Utav de andra fick jag: VÄNLIG, OMTÄNKSAM, UPPOFFRANDE, NOGGRANN, AVVAKTANDE, FLEXIBEL, POSITIV, INSPIRERANDE, AVSPÄND, STARK, FÖRTROENDEINGIVANDE, RENHÅRIG.
Även dessa ord kanske man ska ta fram och titta på ofta!

Som avslutning fick våra resultat av vår personliga stil. Vi hade fått dela ut formulär till tre av våra arbetskamrater och till chefen, och även fylla i ett själv. Det här hade nu sammanställts och målet väl att den bild man har av sig själv bör överensstämma av den bild andra har av en. I mitt fall stämde det väldigt bra!

Äsch, det var ju inte meningen att jag skulle återberätta hela kursen - men det blev bara så :)
Vid fyra var det slut och dax att åka hemåt. Jag var helt slut, men fick inte åka direkt hem... Skulle möta upp familjen på Barnens Djungel där Mathilda skulle på barnkalas. Melker fick vara med och leka där oxå, så vi var där med honom. Tack och lov var det ganska lugnt där..

Det var riktigt skönt att komma hem sen vid sju!
Det blev en tidig kväll...

1 kommentar:

Anonym sa...

Låter ju som en jättebra kurs. Tycker absolut du ska ta fram dom där lapparna ofta, lät som dom stämde in väldigt bra på dig!
Hoppas vi ses nästa vecka istället nu då. Kramiz